Tips & Trucs

Met deze tips & trucs voorzien wij niet alleen webmasters van informatie en de mogelijkheden. Ook als u een website wilt laten ontwikkelen is het interessant om hiervan op de hoogte te zijn.

Advertentie

Ook adverteren op deze gids? Bekijk hier de mogelijkheden.

10 tips voor het kiezen van de juiste webdesign kleuren

Geplaatst op 20 juni 2011

Veel webdesigners staan regelmatig voor de keuze: welke kleuren gebruik ik voor mijn ontwerp? Om deze keuze makkelijker te maken hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Zodra je aan een nieuw ontwerp voor een website begint, en moet kiezen welke kleuren je hiervoor gebruikt, zijn er een aantal punten waarop je kunt letten.

1. Bepaal welke uitstraling de website moet hebben

Bedenk welke look & feel je wilt bereiken. Als de website modern en  zakelijke moet worden, dan is de combinatie blauw met grijs altijd lekker veilig. Misschien is deze combinatie ook wel saai, maar niet iedereen vindt dat een probleem.

Donkere kleuren kunnen een website sfeervol maken, bijvoorbeeld zwart in combinatie met zilver- of goudtinten. Als je het goed doet, compleet met sfeerfoto's en sierlijke lettertypen, kan het complete plaatje heel stijlvol worden.

Met donkerrode en oranje tinten kun je een warme uitstraling aan je website geven. Een natuurlijke uitstraling bereik je door groene tinten te combineren met aardekleuren. En als je juist een frisse uitstraling wilt, kies dan voor limegroen en/of lichtblauw.

2. Wijk af van de standaard kleuren

Door af te wijken van de standaard kleuren laat je zien dat er aandacht is besteed aan het ontwerp. Tekst is standaard zwart, maar door deze donkergrijs te maken ziet het er al heel anders uit.

Zuiver blauw (#0000FF) is een sterke kleur, maar doordat deze kleur veel wordt gebruikt, is het ook een beetje saai. Juist door een een lichtere, blauwe tint te kiezen die meer richting turquoise gaat, bereik je dat frisse, moderne effect. Dit geld ook voor groen. Als donkergroen net te saai is, kies dan voor een lichtere tint met iets meer geel.

Er zijn ruim 16 miljoen kleuren, dus waarom zou je je beperken dus een aantal standaard kleuren?

3. Passen de kleuren bij de huisstijl?

Als een organisatie al een logo of huisstijl heeft, is het natuurlijk belangrijk dat de vormgeving van de website hierbij aansluit. Door kleuren te kiezen die in het  bestaande logo zitten, of die er goed bij passen, creeër je één geheel. Dit maakt de website rustiger en professioneler.

6. Zorg voor voldoende contrast

Het is erg belangrijk dat de teksten goed leesbaar blijven. Zorg daarom voor voldoende contrast. Als de achtergrond donker is, maak de tekst dan zo licht mogelijk. Bedenk ook dat kleuren van elkaar kunnen verschillen, en tegelijkertijd dezelfde toonwaarde kunnen hebben. Bijvoorbeeld rode tekst op een blauwe achtergrond zal bijna niet leesbaar zijn als de kleuren ongeveer even donker of licht zijn. Om dit te controleren kun je je ontwerp eens omzetten naar grijstinten. Is alles dan nog leesbaar en zichtbaar?

5. Saaie kleuren? Werk met gradiënten!

Ben je vanwege de huisstijl of de wensen van een klant gebonden aan kleuren die je te saai vindt? Maak dan gebruik van gradiënten (verloopjes) om het geheel iets op te leuken. Als je grijs laat verlopen van licht naar donker, krijg je een glimmend effect waardoor het meer op zilver lijkt. Dit kan zowel worden toegepast voor grote vakken (achtergrond) als voor kleine vakjes (navigatie of buttons).

6. Opvallen door felle kleuren of sterke kleurencombinaties

Sommige website moeten vooral rust en betrouwbaarheid uitstralen. Maar soms wil je juist dat de website opvalt! Als het ontwerp er echt uit moet springen, kun je kiezen voor een felle kleur. Bijvoorbeeld felgroen, geel of oranje. Maar hou het ontwerp dan wel rustig en ruimtelijk (dus niet te veel content dicht op elkaar). Als je echt lef hebt, kies je voor felroze of felpaars.

Zwart (of donkergrijs) kan in combinatie met een felle kleur, bijvoorbeeld geel, oranje of limegroen een hele sterke combinatie vormen. Dit heeft als effect dat de website een herkenbare uitstraling krijgt. Je moet wel lef hebben om hiervoor te kiezen. Het is niet voor elke branche geschikt.

7. Kijk uit met rood!

De standaard kleur rood (#FF0000), is echt felle kleur die goed opvalt. Maar het is ook een agressieve kleur. De kleur van errors. In combinatie met zwart, donkerblauw, grijs of geel kan de standaard kleur rood negativiteit uitstralen. Een ideale kleur als je iets wilt laten opvallen, maar alleen als je het niet erg vindt dat het er een beetje goedkoop uitziet.

Wil je wel rood gebruiken, maar een vriendelijke uitstraling behouden, kies dan voor een donkere kleur rood.

8. Gebruik niet te veel verschillende kleuren

Tenzij je de bezoekers hoofdpijn wilt bezoekers, kun je beter niet te veel verschillende kleuren gebruiken. Vooral het combineren van felle basiskleuren kan al snel een negatief effect hebben. Het ziet er meestal kinderlijk en onprofessioneel uit. Met pastelkleuren is het wel goed mogelijk om meerdere tinten te combineren.

9. Wat doet de concurrentie?

Bekijk ook even de websites van je belangrijkste concurrenten. Welke kleuren gebruiken zij? Waarschijnlijk wil je hiervan afwijken. Gebruik dan bij voorkeur compleet andere kleuren voor het design van je website.

10. Maak een aantal kleurvarianten en vraag anderen om hun mening

Met software als Adobe Photoshop is het makkelijk om van één ontwerp een aantal kleurvarianten te maken (bijv. met een Hue Adjustment Layer). Misschien verander je zelf ook van gedachten als je de varianten met elkaar vergelijkt. Vraag anderen om hun mening, en vraag ook welk gevoel ze bij de kleuren krijgen. Gebruik deze informatie bij je uiteindelijke keuze.

Terug naar de vorige pagina