Het laatste nieuws uit de webdesign branche

Met het laatste webdesign nieuws enĀ tips & trucs proberen wij u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het internet.

Advertentie

Ook adverteren op deze gids? Bekijk hier de mogelijkheden.

Tienduizenden meldingen internetoplichting

Geplaatst op 20 december 2011

Consumenten die via internet handelen hebben in het eerste jaar van het Meldpunt Internetoplichting 30.000 keer melding gemaakt van mogelijke internetoplichting.

Dat maakt het meldpunt, waarin politie, Openbaar Ministerie en Marktplaats sinds vorig jaar samenwerken, vrijdag bekend. Het meldpunt stelt dat de meldingen van internetoplichting hebben geleid tot 50 grote onderzoeken.

Per zaak heeft het meldpunt onder andere tientallen bankrekeningnummers opgevraagd bij banken, om strafrechtelijk bewijs te verzamelen tegen verdachten. Een aantal onderzoeken heeft geleid tot de aanhouding van verdachten.

Voorbeelden

Begin dit jaar werd zo een 32-jarige Nederlandse internetoplichter, die ervan wordt verdacht honderden mensen te hebben opgelicht, gearresteerd in Brussel.

Eind november hield de politie een 34-jarige IJmuidenaar aan in zijn woning. Hij zou tenminste 220 kopers hebben gedupeerd voor in totaal bijna 18.000 euro. En in Capelle aan den IJssel is een 26-jarige vrouw opgepakt, verdacht van oplichting van 126 slachtoffers.

Checkfunctie

Het meldpunt noemt de 'checkfunctie', waarbij consumenten de betrouwbaarheid kunnen controleren, een groot succes. Als gegevens van een verkoper bekend zijn bij de politie, krijgt de melder het advies extra voorzichtig te zijn bij een transactie. Bij ongeveer 10 procent van de gecheckte gegevens was dat het geval.

Particulieren in Nederland verhandelen jaarlijks voor ongeveer 10 miljard euro via handelssites en voor ruim 8 miljard aan online aankopen. Op Marktplaats alleen worden jaarlijks zo'n 110 miljoen advertenties geplaatst.

Bron: Nu.nl

Terug naar de vorige pagina